2014. január 10., péntek

Az "énhatékonyság" és a szülés kapcsolata


Mit jelent az énhatékonyság és hogyan
kapcsolódik a szüléshez?

Egy amerikai tanulmány szerint a kismama jóga növeli a nők énhatékonyságát. Erre a képességünkre nagy szükség van akkor, amikor döntéseket hozunk egy-egy beavatkozást illetően, a szülés helyszíne vagy a szülés módja kapcsán. Hogy kell-e szülési tervet készíteni? - erről sokan sokféle véleménnyel vagyunk, viszont abban valószínűleg egyet értünk, hogy egy magas énhatékonységgal rendelkező kismama szülése testre szabottabb és "sikeresebb" lehet.

ÉNHATÉKONYSÁG

Ha valamit szeretnénk megvalósítani életünkben, minimálisan két dologra van szükség. Az első, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi a célunk és, hogy mit kell tennünk ennek elérése érdekében. A másik, hogy tudjunk hinni abban, hogy képesek leszünk elérni azt. Az emberek azon képességébe vetetett hitét, hogy képes célokat kitűzni, és megvalósítani, mivel rendelkezik a megvalósításhoz szükséges viselkedésformáknak, énhatékonyság érzésnek nevezzük. Az énhatékonyság érzés az ember önszabályozásában fontos szerepet tölt be: az a hitünk, hogy képesek vagyunk cselekvéseinkkel, tetteinkkel elérni a kitűzött célt, befolyásolja a döntéseinket, erőfeszítéseinket, törekvéseinket az élet számos területén. A magas énhatékonysággal jellemezhető személyekben az a meggyőződés él, hogy saját életkörülményeik alakítói, nem pedig a körülmények „áldozatai”.
Az énhatékonyság kialakulásában fontos szerepet töltenek be a korábbi siker- és kudarcélmények, a mások által nyújtott modellhatások, a meggyőződés, és a bátorítás.

Magas énhatékonysággal jellemezhető emberek sajátosságai:
- Képesek belemélyülni egy feladatba, tevékenységbe, valódi érdeklődést mutatnak azok iránt
- Kihívást jelentő célokat képesek maguk elé tűzni
- Képesek elköteleződni az általuk kitűzött célok mellett
- Ha nehéz feladattal, problémahelyzettel találkoznak, hajlamosak azt kihívásnak, megoldandó problémának értékelni
- Ha kudarcot vallanak a feladat megoldásában, akkor úgy értékelik, hogy vagy nem rendelkeztek a probléma megoldásához szükséges készségekkel, vagy nem tettek elég erőfeszítést, emiatt úgy értékelik a helyzetet, hogy lehet rajta változtatni, és erre törekszenek is.
- Önbizalmuk magasabb, nagyobb teljesítményre képesek, kevésbé hajlamosak a stresszre és a depresszióra

Az alacsonyabb énhatékonysággal rendelkező emberek sajátosságai:
- Kevésbé elkötelezettek a célok iránt, a tevékenységekbe is kevésbé képesek belefeledkezni
- Ha nehéz feladattal találkoznak, gyakran fenyegetettségnek élik meg, így hamar elriadnak a megoldásuktól
- Egy feladattal, vagy tevékenységgel kapcsolatban a lehetséges negatív kimenetelre, személyes elégtelenségükre, a feladattal megoldása elé gördülő akadályokra koncentrálnak
- Ha akadályba ütköznek, gyakran elkerülik azt, meghátrálnak, csökkentik erőfeszítéseiket
- Alacsonyabb az önértékelésük, hajlamosabbak a stresszre és a depresszióra

Forrás: Albert Bandura [1994]: Self-efficacy. In V. S. Ramachaudran (Ed.), Encyclopedia of
human behavior (Vol. 4, pp. 71-81). New York: Academic Press.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése