2015. december 18., péntek

Az anyaméh fizikai egyensúlya és a helyes testtartás

Három alapelvet említhetnék, amelyek fizikai szinten támogatják a várandósságot és a szülést.  Ezek az egyensúly, a gravitáció és a mozgás, illetve ezek ismerete és bölcs használata.

Ezen alapelvek megfelelő alkalmazása fizikailag könnyebbé teheti a várandósság idejét, támogatja a babák forgó mozgását, így azok könnyebben és pontosabban be tudnak helyezkedni az optimális fejvégű pozícióba, segítenek abban, hogy közvetlenül a szülést megelőzően a babának több helye legyen a leereszkedéshez, valamint megkönnyítik a vajúdás és a szülés menetét. Nem ritkán kerül sor császármetsésre azért, mert az anya elfáradt és kimerült, a vajúdás elhúzódott (meghaladta akár a 14-18 órát is, amellyel túllépte az intézményes kereteken belül előírtakat), a méhszáj még nem áll készen, vagy ha teljes tágulásban is van, a kisbaba még nem ereszkedett le. A kitolási szakasz tehát még csak ez után következne. Ilyenkor már nem sok időt kap a kismama, útközben már biztosan felmerült a beavatkozások lehetősége is (pl.: a burokrepesztés vagy az oxitocin infúzió), és ha ezzel párhuzamosan a baba szívhangja is romlik, az bizony egyértelművé teszi a szülés művi befejezését. Ilyen esetek hátterében a legtöbbször lelki elakadásokkal is kell számolni, azonban fizikai szinten is több tényező állhat a háttérben, amelyek megelőzése érdekében érdemes megfontolni és alkalmazni a fent említett alapelveket.

Az anyaméh fizikai egyensúlya és a helyes testtartás 

Az anyaméh órási változásokon megy keresztül a várandósság ideje alatt, ami kihat a környező szövetekre és szervekre is. Tömege 50-60 grammról 1000 grammra, űrtartalma 500-szorosára, hosszúsága 7 cm-ről 32 cm-re változik. Az egyensúly fogalma ebben az esetben az anyaméh környezetével kialakított egyensúlyára vonatkozik. Az egyensúly felbomlását a méhszalagok, a hasizmok, a kismedencei izmok és a medence ízületeinek krónikus feszessége vagy ugyanezen képletek krónikus gyengesége, lazasága okozhatja. A feszes izmokat és képleteket lazítani, valamint nyújtani, a gyengült és petyhüdt izmokat erősíteni kell, illetve ritkán, de szükséges lehet a has külső támogatása haskötővel.

Minden a testtartással kezdődik

Testtartásunk és izmaink tónusa kihatással van a méhszalagok állapotára is. Ha a mozgásszegény életmód és a helytelen testtartás már szokásunkká vált, megváltoztathatja a méh dőlésszögét, és akár el is csavarhatja azt (lásd a mellékelt ábrán).  Ez már a várandósság alatt okozhat tartási rendellenességeket a babánál (fejtető, homlok vagy arctartást), ami alapul szolgálhat a későbbi beilleszkedési és/vagy forgási rendellenességekhez is. Sok év helytelen testhasználatotot követően pusztán a helyes testtartás elsajátítása nem vezet eredményre, azonban esszenciális jelentőséggel bír.



HELYTELEN TESTTARTÁS ÁLLVA

Fej:
A fej előrebillen, a tekintet a talaj felé néz, a nyaki görbület fokozott.
Mellkas és a vállak:
Előreesett és lesüllyedt vállak. A mellkas beesett, így csökken a hasznos légzőfelület, emésztési nehézségek léphetnek fel.

Derék
A laza, gyengült hasizmok miatt a medence hátrabillen, feszesebbé, keményebbé válik a has, a húgyhólyagon megnövekszik a nyomás, derékfájás léphet fel.

Térdek:
A nyújtott térdek hátrafeszítik az ízületeket, előretolják a medencét, így megnövekszik a deréktáji görbület.








 

HELYES TESTTARTÁS ÁLLVA

Fej:
Állad a mellkasod felé húzva nyújtózz meg fejtetővel.
Mellkas és a vállak:
Zárd a lapockáidat egymáshoz, miközben a vállakat hátra és lefelé húzod, bordáidat távolítod a mellkasodtól.

Derék:
Feszítsd meg enyhén az alsó hasizmaidat, feneked húzd be, medencéd billentsd maga alá. Érezd, ahogyan „elsimul” és tehermentesítődik a derekad .



Térdek:
Enyhén hajítsd be a térdeidet, rugózz egyet.
A bokáidat egyenesen tartva a lábaid csípőszéles terpeszben, vagy attól egy kicsit nagyobb távolságban helyezed el.




Akár túl feszes, akát túl laza az anyaméh környezete, az egyensúly helyreállítása az első és legfontosabb feladat. Az egyensúly megteremtése megelőzi a többi alapelvet és napi aktivitást igényel, hiszen az anyai test és a méh folyamatos átalakulásban vannak, ennél fogva állandó támogatást igényelnek. A legtöbb nő természetes szülésre vágyik, azonban ennek fizikai feltételei is vannak.  A mai urbanizált életmódunk miatt ezért többet és tudatosabban kell tennünk, mint elődeinknek, akik sokkal változatosabb fizikai kihívásoknak voltak kitéve, mint mi manapság. Az előrehajlások, a mély guggolások, a négykézláb-gyakorlatok és a tudatos légzés az alapjai  úgy szinte minden „modern”  kismamatorna-rendszernek, mint ahogyan a természeti népek rituális szülésfelkészítő táncainak is . Ha felidézzük, hogy egy parasztasszony annak idején hogyan látta el a hétköznapi teendőit – négykézláb vagy guggolva mosta fel a padlót, a kerti munkák során előrehajolgatott, gyalogolt és sok időt töltött a szabad levegőn – akkor világossá válik, hogy neki nem volt szüksége különösebb testi felkészülésre a szüléshez. Nem úgy, mint nekünk, mai nőnek! Ma már számos módszer közül válogathatunk, melyek felsorolásába nem bocsátkoznék bele, pusztán  annyit tancsolnék, hogy a kismama válasszon a személyiségéhez leginkább passzoló mozgásformát, amit élvezetesen, örömmel tud végezni. Felsorolom azonban azokat a főbb szempontokat és elemek, amelyek megléte elengedhtetlen ahhoz, hogy a kismama teste fizikailag felkészült legyen a szülésre.

A fizikai egyensúlyt támogatja:
  •  Mély előrehajlás-gyakorlat (részletes leírását lásd később)
  • Hastánc, aktív csípőmozgások
  • Medencefenék stabilizálása jóga, pilates, vagy gyógytorna módszerekkel
  • A medencefenék tudatos ellazításának megtanulása
  • Gátizom torna,  guggolások
  • A nagy horpaszizom (psoas) nyújtása
  • A hasizom erősítése és a törzs stabilizálása
  • Helyes testtartás ülés és állás közben
  • Szimmetrikus testhasználat, az egyoldalú terhelés elkerülése
  • Helyes gerinchasználat (pl.: helyzetváltoztatás vagy súlycipelés közben)
  • Könnyed, rugalmas járás ringó csípővel
  • Aktív szexuális élet a babavárás ideje alatt is
  • Egészséges táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel
Ahogyan Ina May Gaskin írja Útmutató Szüléshez című könyvében: „Nincs még egy olyan szerv, mint a női méh. Ha a férfiaknak lenne hasonló, dicsekednének vele. Nekünk is kellene.” Kedves leendő anyukák, legyetek hát büszkék a méhetekre, és ne feldkezzetek meg róla.
A másik fontos alapelv, amiről érdemes tájékozódni, az a gravitációnak a várandósságban és a szülésben betöltött igen fontos szerepe. Erről olvashattok a jövő héten.  

Hét Napban megjelent cikk| 2015.2.11 | LXX. évfolyam 6. szám Baba-mama rovat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése