2015. december 18., péntek

Gátmetszés: jó-e ha rutinszerűen végzik?



Gátmetszés hüvelyi szülés során
(Tanulmány összefoglaló a Cochren - adatbázisból)



A vizsgálatot a 
Cochrane Collaboration  végezte  el.  Ez  a  nemzetközi  szervezet  az  egészség  és  orvostudomány  számos területén a legjobb minőségben véghezvitt kutatások precíz, rendszerezett áttekintését követi nyomon, napra készen.
Hüvelyi, természetes szülés során a gát területe sérülhet. Ez leggyakrabban akkor következik be, amikor a baba feje megszületik, különösen akkor, ha gyors szülésről van szó. A gátsérülés érintheti a gát bőrrétegét (első fokú sérülés),  az izomréteget (másodfokú sérülés) és a végbél izomzatát és nyálkahártyáját (végbélbe hatoló, harmad fokú sérülés).  A súlyosabb sérülések és azok következményeinek elkerülése érdekében a szülésznő vagy az szülész úgy dönthet, hogy gátmetszést hajt végre. A vágást később varrással állítják helyre. Számos kórházban azonban rutinszerűen végzik ezt az eljárást. 

A tanulmány célja az volt, hogy összehasonlítsa a rutinszerűen alkalmazott gátmetszés és a szükségszerűen végzett gátmetszés előnyeit illetve hátrányait a nőre és a babára nézve. Nyolc tanulmányt vizsgáltak meg, amelyek mind véletlenszerű mintavétellel dolgoztak és összesen több, mint 5000 nő esetét tartalmazták. Az adatokat két csoportba sorolták: az egyikben a rutinszerűen végzett bemetszések, míg a másikban a moderált (vagy szükségszerűen) alkalmazott bemetszések adatai szerepeltek.  A rutinszerűen alkalmazott gátmetszések csoportban a nők 75,15% -án,  míg a szükségszerűen végzett gátmetszések csoportjában a nők mindössze 28,4% - án alkalmazták az eljárást. Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a  szükségszerűen végzett gátmetszés gyakorlata összehasonlítva a rutin eljárással, számos előnnyel jár. A nőknél ugyanis ebben a csoportban ritkábban fordult elő súlyos gátsérülés, ritkábban volt szükség varrásra és kevesebb volt a szövődmény is a szülést követő egy héten belül. Nem találtak különbséget a súlyos fájdalom, a vizelet inkontinencia, a fájdalmas közösülés vagy a súlyos hüvelyi és/vagy gátsérülés előfordulási aránya között. Tehát mindezek nem előzhetőek meg a gátmetszéssel.





(Episiotomy for vaginal birth, Carroli G, Mignini L, 21 January 2009,  Cochrane, Pregnancy and childbirth group)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése