2016. október 5., szerda

HOL VAN A BABA? POCAKTÉRKÉP (Belly mapping)

A pocaktérképezés segít kideríteni, hogy milyen pozícióban van a kisbabád a méhen belül.
A térképezést a második trimeszter vége felé kezd el, mert ilyenkor már a legtöbb baba behelyezkedik és még sokkal több időd és lehetőséged van egy esetleges nem kívánatos  pozíción változtatni, és optimalizálni a baba beilleszkedési pozícióját, mint később. Természetesen később is javasolt a térképezés, de ha megteheted, akkor minél előbb fogj hozzá.

Általában azt szeretnénk, hogy a babánk fejjel lefelé helyezkedjen el. Amikor a fejecskéje felül van, a baba ülő pózban helyezkedik el, ezt nevezzük farfekvésnek. Ez ugyan nem zárja ki a hüvelyi szülés lehetőségét, de megnehezíti azt, a jelen kori medikális gyakorlatban pedig szinte 100%- ban császármetszéssel segítik a világra a faros babákat. Ugyanakkor a fej végű tartás sem minden esetben elegendő feltétel a természetes szüléshez, ezért a másik fontos megállapításra váró dolog az, hogy a baba milyen tartásban van. Ebben segít a pocaktérképezés!

A kisbaba lehetséges pozíciói az anyaméhben:

1. Occiput anterior (elülső koponyatartás )
Kisbabánk valószínűleg a hátunk felé néz, a hátával rézsút a hasunk egyik oldala felé fordulva. Ezt a tartást nevezik occiput anterior (OA) helyzetnek. Ez az ideális elhelyezkedés a magzat számára, hogy átjusson a medencén, és a babák többsége ezt a helyzetet veszi fel. Ha a magzat rézsút jobb oldalra néz, a testhelyzetét jobb oldali occipitalis anterior helyzetnek nevezzük, ha balra, akkor bal oldali occipitalis anterior helyzetről beszélünk.

2. Occiput posterior (hátulsó koponyatartás) 
Ha a magzat arccal a hasunk felé, hátával a mi hátunk felé fordulva fekszik, akkor occiput posterior (OP) pocícióról beszélünk. Ezeknek a babáknak azonban csak 5%-a nem fordul át occiput anterior helyzetbe. Ha a magzatunk egyike ennek az 5%-nak, ez nem jelenti azt, hogy nem szülhetjük meg hüvelyi úton. Azonban a szülés hosszabb ideig tarhtat, megfájdulhat a hátunk, és nagyobb a valószínűsége a szaksegítséggel kísért szülésnek is.
A poszterior tartásban a baba gerince az anya gerincére nyomást gyakorol ott, ott ahol a fájdalom receptorok is vannak, ezért ez a tartás a vajúdás alatt erős hátfájást tud kiváltani.





3. Farfekvés 
Farfekvés (medencevégű fekvés) esetén a magzatunk farral lefelé fekszik, és a feje kerül a bordáink alá. A lábai lehetnek teljesen felemelt helyzetben (egyszerű fartartás), de lehet, hogy egyik vagy mindkét lába lefelé mutat (lábtartás). Ha a magzatunk farfekvéses, a 37. hét táján megpróbálható külső segítséggel történő helyes irányba forgatás, azaz fejre fordítás (ECV, external cephalicus versio). Ez azt jelenti, hogy a szülész megpróbálja megfordítani a babát. De emellett több alternatív módszer is létezik a faros baba megfordítására.




4. Transversalis fekvés (harántfekvés) 
Ha a mgazat a jobb vagy bal oldalunk felé tekint, a helyzetét harátfekvésnek nevezzük. Ha nem fordul meg, császármetszés szükséges.



5. Instabil fekvés 
Ha a baba a 37. hét után is változtatja a testhelyzetét, fekvését instabil fekvésnek nevezzük.

HOGYAN "TÉRKÉPEZD FEL" A POCAKODAT?

Mire lesz szükséged?

  1. Legalább egy 7-8 hónapos pocakra :). Általában a 30-hét után érdemes hozzáfogni nem sokkal egy orvosnál/szülésznőnél tett látogatás után, mert ők segíthetnek eldönteni, hogy a baba feje lent van-e vagy fent, a fetoszkópos szívhangvizsgálat után pedig megtudjuk azt is, hogy hol helyezkedik el a baba háta. 
  2. Egy rongybabára vagy egy kis plüss állatkára, puha, mozgatható végtagokkal, amellyel a baba méhen belüli helyzetét jelenítjük meg.
  3. Bőrbarát íróeszközre (pl.: arcfestésre/testfestésre alkalmas kréták, tempera), vagy egy üres papírlapra és ceruzára. 

Hogyan készül el a pocaktérkép?
1. Oszd négy egyenlő részre a pocakodat vagy rajzolj a papírra egy kört és azt oszt el négy egyenlő részre.


2. Jelöld be a baba fejének a helyét. Ha nem tudod hol van, feküdj a hátadra és a két kezeddel egy kisebb ellenállást kifejtve a medence alsó szakaszára megfigyelheted, hogy ott van-e a fejecske. Ha igen, akkor az olyan érzés, mintha egy mini bólinglabdát tapogatnál.
3. A baba kezei és lábai nagy eséllyel a fejéhez közel lesznek, mert a babák szeretnek játszani a végtagjaikkal.
4. Gondolj vissza vagy figyeld meg a baba mozgásait! Hol és hogyan érzed őket? Kifelé erőteljes mozgásokat érzel vagy inkább befelé és/vagy csak az egyik oldalra kiterjedőeket?
5. Hol van a baba szívhangja? Ennek a megállpítása orvosi/szülésznői feladat. Kérheted, hogy a várandós gondozás alkalmával hallgassák meg és mutassák meg neked a pocakodon a helyét. Ha ezen a helyen tapogatózva, egy keményebb, hosszú, tömeges „valamit” találsz, az minden bizonnyal a baba gerincvonulata lesz. Itt tapinthatod ki a baba fenekét is, ami egy dudor vagy kiemelkedés is lehet. Ha azonban nem kemény, hanem puha lágy részekre találsz, akkor az valószínűleg a baba lába, hasa vagy esetleg a méhlepény lesz (a méhlepény néha tud úgy helyezkedni, hogy az alatta lévő részeket nem tudjuk jól kitapogatni, ez kicsit megnehezítheti a térképezést). Ebben az esetben a babád nagy valószínűséggel posterior vagyis hátulsósó koponyatartásban van.
6. Ezen a ponton lesz szükségünk a játék babára!
Az eddigi információk alapján helyezd el a játék babát a pocakodon úgy, ahogy valószínűnek érzed a babád helyzetét odabent.
7. Most keresd meg a babád combocskáit. Ennek az érzete szintén kemény lesz és gömbölyded, hasonlóan, mint a fejé.
8. Gondolj újra a mozgásokra! A lábacska mozgásai a legerőteljesebbek. Számításba kell venned azt is, hogy a térd is létrehozhat jelentős mozgásokat, ezért ha két helyen érzel egyszerre erős, egyértelmű rúgáshoz hasonló érzeteket, akkor azt a térdecskék és a lábacskák okozzák. Persze ezek a mozgások sokféle variációkban jelentkezhetnek nem is mindig ugyanazon a pontokon, hiszen a babák képesek kinyújtani vagy még jobban hajlítani is a lábaikat. Azt azonban biztosan meg tudjuk állapítani, hogy a rúgások egy oldalon a bordákat érik- e (anterior, vagy elülső tartás), vagy esetleg mindkét oldalon és inkább a has felső részét (posterior, vagy hátulsó tartás)? Ezt is jelöld a pocakodon.
9. Most újra vedd elő a babádat és helyezd el a pocakodon úgy, ahogyan a mozgásokból ítélve letérképezted a babád méhen belüli pozícióját.



A spinningbabies módszer által használt kép alapján most azonosítsd be, hogy a te babád milyen helyzetben lehet.




Csodás pocak rajzokat lehet készíteni ezek után :)


Ha szeretnéd "feltérképezni" a pocakodat de egyedül bizonytalan vagy keress meg bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése