2016. október 23., vasárnap

Szülési terv


Külföldön elterjedt gyakorlat, hogy a várandósok szülési tervet készítenek és előre átbeszélik az orvossal, hogy milyen módon akarnak szülni. Célszerű már a kórházat és az orvost is a szülési terv alapján választani. Gyakori „tévedés”, hogy a várandós nem tisztázza előre a kórházzal, orvossal, hogy milyen protokollok szerint zajlik a szülés, mik a lehetőségei a vajúdás alatt és a szülést követően. Hogy ne érjen minket meglepetésszerűen semmilyen helyzet, merjünk kérdezni! A szülési terv segít végiggondolni, hogy hol és hogyan szeretnénk szülni, és támpontot ad az orvosnak és a kórházi személyzetnek is.

Elkérhetjük előre azokat a beleegyező nyilatkozatokat, amiket a szülés során aláíratnak velünk, ha valamilyen beavatkozásra kerül sor. Ez azért is fontos, mert a vajódás alatt nem feltétlenül leszünk olyan állapotban, hogy teljeskörűen tájékozódjunk és felfogjuk a beavatkozás lényegét, kockázatait.

Kérdezzünk rá a kórházban alkalmazott szülési protokollra! Minden kórházban más-más eljárásrendeket használnak szülésnél, sőt, sokszor még egy intézményen belül is változhat, hogy melyik orvos hogy vezet szülést. A volt Egészségbiztosítási Felügyelet 2010-es adatai alapján például különbségek mutatkoznak a szülészeti protokollok között: a vizsgált szülészetek 30%-ában kötelező volt a borotválás, 20%-ában a beöntés, 8 intézményben nem engedték a vajúdás alatti folyadékfogyasztást. Az intézmények közel felében csak a vajúdás pozíciója volt megválasztható, a szülésé nem. Tájékozódjunk előre, hogy a választott kórház/orvos hogyan jár el! A baba elhelyezésében is nagy különbségek vannak. Nem minden intézmény tudja biztosítani, hogy a szülést követően az anya 24 órán keresztül gyermekével lehessen.

A szülési terv elkészítésénél érdemes átgondolni, hogy melyek azok a beavatkozások, amiket mindenképpen el akarunk kerülni, akarunk-e beöntést, borotválást stb., kik legyenek velünk a vajúdás alatt, a szülést követően az újszülött velünk maradjon-e stb. Ma Magyarországon a szülés két formája közül lehet választani: vagy kórházba megyünk vagy otthon hozzuk világra gyermeküket bába segítségével. A várandósság betöltött 36. hetéig kell eldönteni, hogy hol szeretnénk szülni és otthonszülés esetén jelezni a választott bábának

Minden felmerülő igényünket előre tisztázzuk az orvossal, kórházzal, bábával és kérdezzünk rá az alkalmazott eljárásrendre. A Magyarországi Dúlák Egyesülete által összeállított alábbi kérdőív segít végiggondolni azokat a pontokat, amik a szülési terv szempontjából a leglényegesebbek.

Császármetszés előtt/után
Előfordulhat, hogy előre tudjuk, mindenképpen császármetszésre fog sor kerül. Ebben az esetben is van választási lehetőségünk: egyes orvosok például programozott császár előtt is engedik a vajúdást, ami jótékonyan hat nemcsak az anya-baba kapcsolatra, de a szoptatásra is. Abban is eltérő az intézmények eljárásrendje, hogy bent lehet-e a műtőben az apa. A volt Egészségbiztosítási Felügyelet 2010-es adatai alapján császármetszésnél a szülészetek 31%-a meg tudta oldani, hogy az apa is ott legyen a szülésnél. Sok kórházban már lehetőség van a szülés utáni korai bőrkontaktusra az anyával vagy az apával még császármetszés esetében is.

Forrás: csaszarmetszes.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése